Električni skiro – kako ga izbrati?

Ste se odločili za nakup električnega skiroja, vendar ne veste katerega izbrati? Vsekakor niste edini. V tem članku vam bomo razložili osnovne lastnosti in vam pomagali izbrati električni skiro.

Električni skiro je kompaktno prevozno sredstvo za kratke razdalje, še posebej primeren za urbana področja. Je zelo preprost za usmerjanje in kontroliranje. Lahko ga tudi zložimo, kar nam omogoča da ga lahko vzamemo s sabo kamorkoli gremo.

Električni skiroji so relativno novi na trgu, vendar imajo zagotovo prihodnost, saj so perfektni za izogibanje se prometnim zastojem,  preprosti za shranjevanje in ekološko prijazni. Odlični so za kratke ture, hitre opravke, pot do službe/šole ipd.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri naprave?

Če ste se odločili za nakup električnega skiroja, je najbolje, da najprej razmislite kaj od naprave pričakujete. Tudi drugi faktorji so pomembni, kot je na primer dizajn, omejitev mase, domet, hitrost… Naslednje točke vam bodo pomagale pri seznanjanju z dejavniki, ki vam bodo pomagali pri odločitvi kateri skiro kupiti.

Elektricni skiro

1.) UPORABA

Prvo razmislite kako in koliko bi uporabljali skiro. Če potrebujete zanesljiv prevoz v šolo/delo, je bolje da izberete malce bolj sofisticiran model z večjo kapaciteto baterije in boljšim motorjem. Če kupujete skuter za zabavo in občasni prevoz, lahko razmišljate o cenejših skuterjih.

2.) OMEJITEV TEŽE

Omejitev teže električnega skiroja je določena glede na trdnost okvirja. Vsi električni skuterji bodo nosili težo odrasle osebe; vendar so nekateri bolj trpežni od drugih. Večina skuterjev ponuja naprave z omejitvijo teže med približno 100-120kg.

3.) OKVIR

Večina električnih skirojev ima zložljiv okvir, kar olajša prenos naprav. Že pred nakupom je dobro ugotoviti, kako enostavno je skiro zložiti in koliko tehta. Pri izbiri skuterja upoštevajte, kako pogosto ga boste nosili in kolikokrat ga boste morali zložiti in sestaviti.

4.) DOMET

Naslednji pomemben faktor, ki ga je potrebno upoštevati kadar govorimo o izbiri naprave je maksimalen domet na eno polnjenje baterije. Individualni modeli skirojev se lahko zelo razlikujejo v maksimalnem dometu (ali je to v km ali pa v minutah). Če primerjamo parametre individualnih skirojev, izberimo tistega, ki najbolj ustreza našim zahtevam. Seveda je domet pogojen s ceno. Tako da valja pravilo, večji domet, večja cena.

5.) BATERIJA

Kapaciteta baterije gre z roko v roki s maksimalnim dometom skiroja. Maksimalni domet je ponavadi med 40min in več urami. Baterija pa je odvisna tudi od terena po katerem vozimo, našega stila vožnje in voznikove teže. Nivo baterije lahko spremljamo na ekranu skiroja. Generalno rečeno, višja kot je kapaciteta baterije (Ah), večji domet ima naprava.

Baterija električnega skiroja
Baterija

6.) UPRAVLJANJE

Pri večini električnih skiroja se hitrost (pospeševanje in zaviranje) upravlja z ročicami na krmilu. Razpoložljivih hitrosti se lahko razlikuje, vendar način prilagajanja hitrosti ostaja enak. (Ima več možnosti hitrosti, kar je koristno, še posebej, če imate otroka, ki bo tudi uporabljal skuter.) Na trgu so tudi modeli s kontrolo hitrosti, ki omogočajo da ima naprava konstantno hitrost.

7.) ZAVORNI SISTEM

Električni skiroji imajo različne zavorne sisteme. Veliko jih je narejenih tako, da imajo zavoro na zadnjem blatniku, s katero lahko nemudoma zaustavimo skuter. Pri nekaterih napravah pa je nameščena na ročaju krmila. Pri takšnih modelih zavirate tako, da ročko potegnete proti sebi in napravo zaustavite.

8.) KOLESA

Poznamo dva tipa koles, ki jih ponavadi uporabljamo za električne skiroje – napihljiva in ne polna kolesa. Nekateri modeli imajo kombinirana kolesa, sprednja napihljiva in zadnja polna. Polna kolesa so narejena iz trpežnih materialov, tako da ni nevarnosti, da bi se preluknjala ali poškodovala na kakšen drug način. Ko se kolesa izrabijo, jih je potrebno zamenjati. Prednost napihljivih koles je, da se bolje prilagajajo cesti/terenu, zato vožnja po neravnem terenu posledično poteka bolj gladko.

Obstaja več različnih velikosti koles. Generalno rečeno, večja kolesa so bolj stabilna in boljša za daljše poti po ne ravnih terenih.

9.) VOŽNJA

Pogon električnega skiroja je povezan z baterijo, ki ga napaja. Močnejši kot je motor, boljše so izkušnje v vožnji. Moč motorja se giblje med 250 in 500 W. Motorji z večjo močjo so primerni za težje uporabnike ali vožnje navkreber.

ZAKLJUČEK

Vse zgoraj naštete informacije bi vam morale malo olajšati izbiro skiroja. Dobro je vedeti tudi, da razmislite o lučeh na skiroju. Če veste, da ga boste uporabljali po temi ali v slabši vidnih pogojih, kupite takšnega, ki ima močne luči.

Določeni modeli ponujajo tudi posebne dodatke, ki lahko vožnjo na vašem električnem skiroju naredijo še bolj zabavno. Na primer, lahko na svoj skiro pritrdite sedež ali na krmilo postavite torbo, da shranite vse potrebne potrebščine za potovanje ali nakupovanje. Vendar vedno preverite, ali je skiro združljiv s takšnimi dodatki.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Električni Skiro Slovenija
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0