Vse kar morate vedeti o gumah električnega skuterja

Večina kupcev najprej pogleda kako hiter je skuter in kako dolgo zdrži njegova baterija. Na gume sploh ne pomislimo. Kakorkoli, gume so ena izmed ključnih stvari na katere moramo biti pozorni pri nakupu. Gume bodo odločale ali bo naša vožnja prijetna in zabavna ali pa bo stresna in napeta. Če boste skuter uporabljali na dnevnih bazah, je dobro, da izveste par stvari o gumah.

Poznamo dva tipa gum:

-polne gume

-napihljive gume

Polne gume

Polne gume, so narejene iz gume, kot nam pove že ime samo. Popolnoma so zapolnjene s trdo gumo.

Čeprav proizvajalci trdijo,  da proizvajajo gume, ki dobro prenašajo različne terene, to ni popolnoma res. Gume so precej trde, kar je povsem razumljivo, saj so narejene samo iz trde gume, zato je naša pot lahko nekoliko groba, trda.

Najdemo polne gume, ki imajo različno trdoto, vendar se najmehkejše in najtrdnejše ne razlikujejo prav veliko.

Polne gume so odporne proti obrabi in preluknjanju.

Napihljive gume

Tudi te so narejene iz gume. Od polnih se razlikujejo, ker imajo znotraj gume napihljivo zračnico. Struktura te gume je zelo podobna gumi kolesa ali motorja. Edina vidna razlika je v velikosti.

Najboljša prednost napihljivih gum je njihovo prilagajanje terenu. Boljše so za grobe in težje terene. Vašo vožnjo bodo zagotovo naredile bolj udobno in prijetno.

Edina slabost napihljivih gum je ta, da se zna zgoditi, da se guma oz. zračnica preluknja. Kadar vozite, bodite previdni na trnje, steklo in podobne zadeve. Če vam to predstavlja velik problem, obstajajo masivne notranje zračnice, ki naj bi bile odporne proti ostrim predmetom.

Če iščete bolj udoben skuter, izberite tistega z napihljivimi gumami.

Kakšen je priporočen tlak v gumah?

Če boste kupili električni skuter s polnimi gumami, potem o tem ne rabite skrbeti. Pri napihljivih gumah pa je potrebno vsake toliko preveriti tlak in jih napolniti. S tem, da skrbimo za primeren tlak v gumi, naredimo največ kar lahko, da preprečimo izpraznjenje gume. Vedno je dobro, da preverimo kaj je proizvajalec napisal kot priročen maksimalni tlak in to številko upoštevamo.

Če nimamo nikakršnih navodil ali če smo kupili rabljen skuter, preverimo na gumi sami. Včasih so na gumi napisane številke, ki ponavadi sporočajo velikost gume in koliko zraka potrebujejo za napolnjenost. Če najdete te številke, iščite znak PSI (pounds per square inch)

Kako vemo, da smo pravilno napolnili gumo?
Guma je pravilno napolnjena, ko se celotna površina (širina) gume dotika tal.

Prenapolnjenost – Če je guma prenapolnjena, potem se tal dotika samo sredinski del. Skuter ne bo povsem stabilen in vožnja ne bo potekala tako gladko.

Ne napolnjenost- Če guma ni zadosti napolnjena, se sredinski del gume ne bo pravilno dotikal tal. Najbrž boste pri vožnji slišali čuden zvok gume.

Velikost gume

Poznamo različne tipe gum in tudi različne velikosti. Velikost gume električnega skuterja je ponavadi nekje med 15 in 25cm. Napihljive gume so ponavadi nekoliko večje od polnih.

Velikost gume je povezana z udobnostjo vožnje. Večja kot je guma, bolj udobna bo vožnja. Tudi kadar govorimo o hitrosti velja večja kot je guma, hitrejša je naprava.

Čeprav so le nekoliko hitrejše, bolje prenašajo višje hitrosti in so bolj udobne. Skuterji z majhnimi kolesi pa so lažji za manevriranje.

Ali se gume obrabijo?

Da, gume električnega skuterja se obrabijo. Menjati jih moramo približno na 3000km. Odvisno od tipa gume.

https://www.mi.com/global/mi-electric-scooter-pro

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Električni Skiro Slovenija
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0